Hallom, de nem értem

Hallom, de nem értem !

 

Gyakori panasz ez, főleg bizonyos típusú idegi jellegű hallássérültek részéről. Ha a nagyothalló esetleg kibróbálta ismerőse régebbi típusú hallókészülékét, észlelte, hogy még erősíteni kellene a hangosságon,amitől viszont ismét  hasonló helyzetbe került.Érezte,hogy a hangerő fokozásával hangosabban hallja, de egyre rosszabbul érti a beszédet.Eltorzult a hang.

 

A beszéd megértése  nem a fül feladata. A fül a beérkező hangot összegyüjti, erősíti és az érzékelő sejtek segítségével az agyunk számára földolgozható finom jellé alakítja, melynek révén az agyunkban nyer értelmet a hallott hang, így a beszéd is.  A hallóidegeken keresztül, az agyba jutó (jelek)ingerek feldolgozása során értjük meg a beszéd tartalmát.

Ehhez optimális esetben mindkét fülből érkező ingerekre szükség van.

A hallókészülékkel történő hallásjavítás során gyakran felmerülő kérdés, hogy egy vagy mindkét  fülre szükséges készüléket adni. A szakember az elvégzett előztes viszgálatokból tudja, hogy van-e értelme, lehet-e mindkét fülön javítani a hallást. Ha igen, akkor mindenképpen két hallókészüléket javasolunk, mert ez a nagyothalló ember alapvető érdeke.

Nem véletlenül páros szerv a fülünk, a szemünk. Nem azért van belőlük kettő, hogy ha az egyik elromlik, ott helyette a másik. Míg a két szemes látás a térlátáshoz, addig a két füles hallás a térhalláshoz szükséges.

Két füllel be tudjuk határolni a hang irányát,ami nagyon fontos a mindennapi életben, a tájékozódásban, bizonyos vészhelyzetek elhárításában, és természetesen két füllel jobban is hallunk.

Napjainkban nagyon fölerősödött a környezeti zaj, és ebben a helyzetben megnőtt a jelentősége a két füllel való hallásnak. Ugyanis a zajos környezetben akkor tudjuk megérteni a beszédet, ha  képesek vagyunk különíteni a kívánt hangokat a nem kívánt zavaró hangoktól, zajoktól.

Egy felmérés alapján, amelyben egészséges hallású embereket vizsgáltak, az egy füllel való hallás kb. 15%-kal rontotta a beszéd megértését a két füllel való halláshoz képest. Tehát a két füllel sokkal jobb a beszédmegértés.

A két füles (sztereo) hallás biztosítása sérült hallás esetén még nagyobb jelentőségű.

Olyan eset is lehetséges,amikor két hallókészülék nem jöhet szóba az egyik fül alkalmatlansága miatt. Ilyenkor a hallókészülékbe két hangfelvevő mikrofont építenek be.

Az ilyen készülék alkalmas a két mikrofon által felvett hang irányának szabályozására. A zajos környezetben elhangzó szavak a két mikrofon segítségével hatékonyabb hangfeldolgozást és beszédértést tesznek lehetővé.

Napjaink modern digitális hallókészülékeit ugyancsak felkészítik az effajta feladatra. A digitális hallókészülékek általában rendelkeznek olyan zajcsökkentő eljárással, amely a zajos környezetben is jó beszédértést biztosít.

Digitális jelfeldolgozású készülékek esetében lehetőség van olyan pontos beállításra, hogy az egyéni különbségeket, a hallás egyéni sajátosságait is figyelembe vegyük. E  modern készülékeknek többségének van olyan funkciója, ami többféle zajos környezethez külön speciális beállítást tesz lehetővé. A különleges beállítási paramétereket a készülék memóriájában tárolja, melyből egy apró nyomógomb vagy kapcsoló segítségével előhívható, de ma már olyan készülék is kapható,ami előztes komputeres programozás után érzékeli a környzeti hátteret és automatikusan a beteg hallásának megfelelő programra vált.

A többféle programot biztosító digitális készülékek ma már elérhetőek és a társadalombiztosítás is támogatja.

 

Dr. Huszka János

fül-orr-gégész és audiológus